Expozitie foto de razboi FRONT

Vernisajul FRONT, o densa si puternica expozitie de fotografie de razboi curatoriata de Scena9 in Rezidenta9 si discutia live despre fotojurnalism de razboi cu Larisa Kalik si Vadim Ghirda au avut loc pe 23 si 24 februarie 2024.

Expozitie foto de razboi FRONT

Expozitia foto FRONT (23 februarie - 24 martie 2024) este curatoriata de fotografa Ioana Cirlig si este conceputa si realizata de Scena9, impreuna cu Rezidenta9.

Discutia despre fotojurnalism de razboi cu Larisa Kalik si Vadim Ghirda, despre rolul fotografiei in documentarea conflictelor, despre reprezentarea violentei si etica fotografiei de razboi, despre costurile personale uriase ale celor care aleg sa priveasca frontul prin obiectiv a avut loc sambata, 24 februarie, de la ora 17 si a fost moderata de Ioana Pelehatai, jurnalista si editoare Scena9.

In expozitia foto FRONT, Larisa Kalik si Vadim Ghirda ne arata razboiul din perspective diferite.

Vadim Ghirda stie exact din ce suntem facuti. E un soi de biolog cu ochi de artist, trimis in lume sa afle cum reactionam, ca specie, in conditii de criza extrema. In fotografiile lui, priveste in adancul nostru, pana la esenta, de unde iese tot ce-i mai bun si mai cumplit. Crima de razboi o fac niste oameni ca mine si ca tine. Ajungi sa cunosti un om daca ii pui o arma in mana si il eliberezi de responsabilitatea sociala, explica fotojurnalistul.

Larisa Kalik ne arata cum e acum la ea acasa, unde prietenii i-au fost obligati sa ia arma-n mana, sirena antiaeriana suna zilnic si locurile pe care le iubeste se transforma in scrum. A ales sa lupte si ea pentru libertate, prin scris si fotografie. Imaginile ei au caldura si intimitate. In fotografiile ei, oamenii joaca uneori sah, fac baie in lac, conduc masini pe campuri frumoase. Doar ca sunt imbracati in uniforma militara, trag cu tunul si nu stii sigur daca pustiul care se uita la tine dintr-o fotografie facuta acum trei luni mai e in viata.

Sursa:
https://www.scena9.ro/front, https://www.facebook.com/scenanoua/posts/814153577393489
Sursa foto: Claudiu Popescu

Instantanee de la eveniment

expozitie-foto-de-razboi-front-02
expozitie-foto-de-razboi-front-03


expozitie-foto-de-razboi-front-04
expozitie-foto-de-razboi-front-05